határtalanul

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Apáczai Programigazgatósága a Határtalanul! Program keretében a határon túli magyarság magyarországi diákokkal és tanárokkal való megismertetését tűzte ki célul.

Iskolánk pályázatot nyújtott be a “Határtalanul” program keretében erdélyi tanulmányi kirándulás szervezésére. A pályázat eredményeként 858.800 Ft támogatást nyertünk el 40 fő 7. évfolyamos tanuló háromnapos kirándulásának /útiköltség, szállás/ fedezésére.

A háromnapos kirándulás állomásai: Szatmárnémeti, Nagybánya, Koltór, Desze, Szaplonca, Máramarossziget, Barcánfalva, Nagykároly, Érmindszent, Érsemjén.

Utazás időpontja: 2012. március 23 -25.
Utazás módja: Légkondicionált autóbusszal
Elhelyezés: Családoknál
Ellátás: Félpanzió
A csoportot idegenvezető kíséri.Részvételi díj: 29.000 Ft
Pályázati támogatás: 22.000 Ft

Az egyéni hozzájárulás: 7.000 Ft/fő (étkezés, programok, belépők, idegenvezető, biztosítás,)

Program:

I.NAP

1. Szatmárnémeti
A székesegyház, városháza, színház, volt Pannónia szálló, a “láncos templom” megtekintése.
2. Nagybánya
A magyar impresszionista festők városa: főtér, barokk szentháromság-templom, látogatás a nagybányai festők múzeumába.
3. Koltó
A falu első írásos említése 1405-ből származik. A XVII. századig a kővári uradalomhoz tartozott, a Rákóczi vezette szabadságharc után a széki Teleki család tulajdona lett. Koltó a Lápos folyó mentén fekszik, a falu lakossága kizárólag magyar anyanyelvű, többségük református. A faluban ma is áll Teleki Sándor két, a XVII. században épült barokk stílusú kastélya, ahol többek között Leövey Klára, Liszt Ferenc, Jókai Mór is megfordult. Itt töltötte mézesheteit a Petőfi házaspár. A kastélyban ma múzeum működik, teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a “hófödte máramarosi bércek”- re.

II. NAP

1. Desze-Szaplonca
A temetőben Máramaros egyik legrégebbi fatemploma található, illetve a szaploncai vidámtemető. Nem véletlen az elnevezés, errefelé ugyanis a családok vidám versikékkel és humoros festett képekkel búcsúztatják halott hozzátartozóikat.
2. Máramarossziget
Mely megőrzött még valamit az egykori monarchiabeli hangulatból, gazdaságból: 1848-as emlékmű, Leövey Klára emlékoszlop, Hollósy Simon szülőháza. Máramarosi Néprajzi Múzeum falumúzeum, ahol a XVIII. századi parasztgazdaságokat, többek között magyar, román és zsidó házakat, melléképületeket, berendezési tárgyakat láthatunk. Máramarosi táncház látogatása, illetve népdaltanulása. 3. Barvánfalva
Az Iza-völgy legnagyobb községe, impozáns építménysorozatával a vidék igazi gyöngyszeme. A település 1720-ban épült fatemplomát, egy sor egyházi épülettel együtt, 1989-ben újjáépítették.

III. NAP

1. Nagykároly
A Partium legnagyobb magyar többségű települése. Séta a belvárosban: Károlyi kastély, volt piarista templom, egykori vármegyeháza, a régi Arany Szarvas fogadó megtekintése. Városháza meglátogatása, mint testváros delegációjának fogadása. Testvériskolai látogatás , közvetlen kapcsolat kialakítása a tanulók és tanárok között, interjúkészítés.
2. Érmindszent – Érsemjén
Ady Endre szülőfaluja, a falu végén található az 1900-ban épített Ady-kúria. A nemrég felújított épületben emlékkiállítás tekinthető meg. Az egykori szülőházban a család eredeti bútorait állították ki. Érsemjén, megtekintése, Kazinczy Emlékmúzeum.

A tanulók egy hónappal az indulás előtt felkészítő órákon vesznek részt. A kirándulás végén beszámolót, szakmai programot kell készíteniük.